AKP Hükümti seçim öncesinde , devlet bütçesini partinin bütçesi gibi kullandı. Daha önceleri kıyametleri koparan IMF ise hiç sesini çıkarmadı. Bu hem ABD’ nin gerçek yüzününü ortaya çıkardı.. Hem de IMF’ nin şörteine gölge düşürdü.. Elinde avucunda yalnızca Türkiye kalan IMF’nin ne mene bir kuruluş olduğunu gösterdi.
AKP Hükümeti , önce 4.5 yıldır kadroya almadığı geçici işçileri kadroya almaya başladı. Bütçe dışında , özelleştirme gelirlerini keyfi olarak kullanmaya başladı. Bütçeyi de AKP’nin seçim bütçesi olarak kullandı.
Geçen sene Ocak-Haziran 2006 itibariyle 6 ayda bütçede 2 Milyar 422 Milyon 772 bin YTL fazla vardı. Bu sene aynı aylar arasında 5 Milyar 885 Milyon YTL açık çıktı.
IMF tarıma destekleri sınır getirmişti. Bu durum IMF ile yapılan stand- by düzenlemelerinde de yar alıyordu. Ayrıca çiftçiye verilen kredi desteği e kalkmıştı.
AKP Hükümeti yalnızca bu sene için tarımsal makine alanlara kredi desteği kararnamesi çıkardı.
Ayrıca 4.5 yıldır kıstığı tarımsal destekleri artırdı. Örneğin bütçe giderlerinde altı aylık artışın dörtte üçünü oluşturan cari transferler içinde tarıma verilen devlet desteği iki katına yakın arttı.
KÖYDESİN İSTİSMARI
Köy hizmetlerini desteklemek için kurulan Köy- Des ,e seçim nedeniyle bütçe içinden ve bütçe dışından kaynak aktarıldı.
Köy -Des Projesine yönelik yapılan ödenek artışı, sermaye transferleri içinde yer alıyor.. 2007 Mayıs ayı itibariyle, geçen yılın aynı dönemine göre bu kalemde iki katı ödenek kullanıldı.
Bu dönemde uygulanan seçime yönelik politikaların mali etkilerinin bütçeye nasıl yansıdığı belli varsayımlar altında aşağıdaki tablodan görülmektedir. Tablo incelendiğinde görülecektirki, 2007 yılının ilk yarısında uygulanan harcama ve gelir politikalarının olumsuz etkisinin bütçe üzerindeki yansıması önümüzdeki üç yılı kapsayacak şekildedir. Ancak asıl olumsuz mali etkilerin özellikle yerel yönetim ve KİT’ler nedeniyle gelecek yıllara yansıyacağı TEPAV tarafından tahmin edilmektedir.
Belediyelere yapılan yardımlar , geçici işçilerin kadroya alınması , tarıma verilen destekler toplanınca , 6 ayda 5-6 milyar YTL’ bütçeye yük getirdiği ortaya çıkmaktadır.
Yine seçim nedeniyle yeşil kart uygulaması da birdenbire arttı.
Kimse geçici işçi kadroya alınmasın demiyor.. Kimse köylüye ve tarıma destek verilmesin demiyor… Kimse köye yapılan hizmetlerin artması karşısında değil…Ancak AKP’ hükümetinin 4.5 yıl bekleyip , seçim kararı verdikten sonra bunları yapması etik açıdan doğru değil. Ayrıca özelleştirme gelrilerini kamu oyundan kaçırıp , seçim ekonomisi uygulaması da etik değil.
AKP’ Lİ BELEDİYELER
Yerel yönetimlerle ilgili uygulamalarda tamamıyla seçim ekonomisi ne yönelik oldu. . Yerel yönetimlerin artan oranda vergi ve sosyal güvenlik prim ödemeleri ile Hazine’ye olan borçlarının ertelenmesi, mevcut mali kaynaklarının genişlemesini sağladı. Harcama olanakları artan belediyelerin seçim ekonomisinden etkilendi.
Benim tahminime göre dağıtılan altınlarda bir kaynakta AKP’li belediyelerdir.