DEMOKRASİ AYIBI

Avrupa Parlemento’su Türkiye raporunda sapla saman birbirine karıştırılmış… Türkiye’de insan hakları ve demokratik özgürlükler konusu tenkit edilirken, ayrıca soykırım iddiası ve Azınlık hakları da aynı çerçeveye alınmış.

 

Avrupa  Birliği’nde Avrupa Konseyi kararlarının uygulama gücü bulunmaktadır. Avrupa Parlementosu’nun  kararları uygulanmıyor ve fakat tabanı temsil ettiği için göz önüne alınıyor.  Avrupalı insan hakları ve demokratik özgürlükler konusunda hassastır. Bu anlamda Türkiye’nin Avrupa parlementosu raporunu yok sayma yerine, soykırım gibi önyargılı iddiaları çürütmesi  gerekir.

 

 

 

Aslında Avrupa Parlamentosu’nun Ermeni soykırımı iddiası ve azınlıklarla ilgili  önyargılı ve tepkili kararlarını, Türkiye’de ifade özgürlüğü, toplanma özgürlüğü gibi insan hakları ile  dolaylı ve dolaysız medya baskısı, hapisteki gazeteci sayısının artması  gibi demokratik özgürlükler konusunda giderek kötüleşen ortamdır.

 

Biraz öz eleştiri yaparsak  şu sorunun cevabını iyi araştırmamız gerekir… ”2005 yılında Türkiye için heyecanla evet diyen Avrupa Parlementosu 10 yıl sonra aynı şiddette Türkiye’yi neden karşısına aldı ?”

 

Dünya, İslam Ülkeleri ve Türkiye , demokrasi konusunda giderek kan kaybediyor. 

 

1) 2015 yılında Dünya nüfusunun yüzde 56’sı  insan haklarında  özgür değil.

 

Freedom House (Özgürlükler evi ) 2016 raporunda, dünya  küreselleşmenin tıkanmaya başlaması ile birlikte aynı zamanda insan hakları ve demokratik özgürlükler konusunda da yalpalamaya başladı.

7.3 milyar  olan dünya nüfusunun insan hakları ve demokratik özgürlükler açısından  yalnızca yüzde  40’ı  özgür yaşıyor. Yüzde  24’ü yarı  özgür ve yüzde 26’sı ise özgür değil. Bu dünyanın ayıbıdır.  

 

Bir teselli, demokratik özgürlüğü olmayan ülkeler sayısındaki gerilemedir.

 

2) İslam ülkeleri içinde tek bir özgür ülke Surinam’dır.

 

Freedom House sıralamasında, İslam ülkeleri içinde demokratik haklar açısından özgür olan tek ülke, Güney Amerika’daki eski Hollanda sömürgesi Surinam’dır.

 

İslam İşbirliği örgütüne üye 57 ülke var. Bunların nüfusu 1.5 milyardır. Surinamın nüfusu 490 bindir. Yani  İİT’de yaşayan nüfusun yalnızca üç binde biri demokratik özgürlüğe sahiptir.

 

Aslına Türkiye de yapılan örgüt  toplantısında  tek kadın delege Surinam Dışişleri Bakanı Niermala Badrising idi. Herhalde İTT bu ayıbını fark etti ki, sonradan bazı liderler kadın konferansı toplanmasını istedi.

 

Bu ayıp da İslam ülkelerinin ayıbıdır.

 

3) Avrasya ülkelerinde özgür  ülke  yoktur.

 

Beyaz Rusya (Belarus) ,Kazakistan , Kırgızistan ,Rusya ve Tacikistan Özbekistan gibi Avrasya ekonomik örgütüne dahil ülkelerde, özgürlük oranı sıfırdır. Buna karşılık Avrupa ülkelerinde tam tersi özgür olmayan nüfus oranı sıfırdır.

 

Demek ki dünyada en fazla demokrasi ayıbı olan ülkeler, Avrasya ülkeleridir.  Bir ülkede insan hakları ve demokrasinin ihlali, küresel dünyada iletişimin gelişmiş olması nedeni ile diğer ülke halkları  tarafından da biliniyor ve demokratik ülkeler bundan rahatsızlık duyuyor.

Avrupa Parlementosu’nun Türkiye kararında bu açıdan da değerlendirmek gerekir.

 

Dünyada otokratik yönetimlerin kalkması için, önce halkın demokrasi talebi olması gerekir. Sonra da Birleşmiş Milletler örgütünün  bu alanda önlem alması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir