İÇKİ VE OTOMOBİLDE AVRUPADAN PAHALIYIZ

TÜİK Hane halkı nihai tüketim harcamalarını, Avrupa ülkeleriyle karşılaştıran, satın alma gücü paritesini göre fiyat düzeyleri endeksini açıkladı.

 

Fiyat Düzeyi Endeksi, ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünü gösteriyor. Bu karşılaştırma için AB ‘nin tüketim mal ve hizmetlerin ortalama fiyat düzeyi 100 olarak alınmakta ve ülkelerin fiyat düzeyi bu ortalama ile karşılaştırılmaktadır. Eğer bir ülkenin fiyat düzeyi endeksi 100’den büyük ise bu ülke Avrupa ülkeleri ortalamasına göre pahalı, 100’den küçük ise bu ülke daha “ucuz” olarak ifade edilmektedir.

 

 

 

Türkiye’nin Avrupa Ülkeleri 2013 yılı sonuçlarına göre tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi 64 oldu. Bu değer, Avrupa Birliği genelinde 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin, Türkiye’de 64 Euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini gösteriyor.

 

Avrupa’nın en pahalı 2 ülkesi, İsviçre (156 ) ve Norveç (155 ) dir. En ucuz iki ülkesi ise Makedonya ( 47 )ve Bulgaristan (48 )’dir. 

 

Bu demektir ki, İsviçre de bir ay geçindiğiniz parayla, Türkiye’de 2.5 ay geçinirsiniz.  En pahalı ülkeden en ucuz ülkeye sıralamasında Türkiye 37 ülke içinde 27 sıradadır. Yani Avrupa’nın ucuz ülkeleri arasındadır.  

 

Harcama gurupların göre bakarsak, Türkiye de Alkollü içecekler fiyat düzeyi endeksi 100’dür ve Avrupa ortalaması kadardır. Buna karşılık Kişisel ulaşım araçları(otomobil gibi )  endeksi 108’dir. Yani Avrupa ortalamasından daha pahalıdır. Bu harcama gurubunda 37 ülke içinde Avrupa’nın en pahalı yedinci ülkesidir.

 

Alkollü içecekler ve otomobil gibi motorlu araçlar ‘da Türkiye ‘nin Avrupa’dan pahalı olmasının nedeni,  bunlardan alınan yüksek vergidir.  

 

AVRUPA ORTALAMASINA GÖRE DAHA UCUZ VE DAHA PAHALI MALLAR

HARCAMA GURUBU

AVRUPA 100’E GÖRE FİYAT
DÜZEYİ  ENDEKSİ

AVRUPA ORTALAMASI

100

TÜRKİYE ORTALAMASI

64

GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER

85

ALKOLLÜ İÇECEKLER VE TÜTÜN

100

GİYİM

68

AYAKKABI

67

ELEKTRİK, GAZ VE DİĞER YAKITLAR

80

MOBİLYA, MEFRUŞAT, HALI VE YER DÖŞEMELERİ

64

EV ALETLERİ

94

TÜKETİCİ ELEKTRONİĞİ

96

KİŞİSEL ULAŞIM ARAÇLARI

108

ULAŞTIRMA HİZMETLERİ

55

HABERLEŞME

88

LOKANTA VE OTELLER

78

 

 

Alkollü içeceklerden alınan vergi, son on yılda artırıldı. İçki içilecek yerlere sınırlama getirildi. Bu uygulama siyasi iktidarın bir tercihi olarak ortaya çıktı. Son yıllarda şarap üzerindeki vergi yükü düşürülmüş olmakla birlikte hala yüksektir. Gerçekte ise Türkiye iklim ve toprak şartları üzüm yetiştirmeye çok elverişlidir. Önemli bir ihracat potansiyeline sahip olduğu için şarap üretiminin teşvik edilmesi ve vergilerin düşürülmesi gerekir.

 

Otomobil üzerindeki vergi yükü de yüksektir. Bu durum İç pazarda sektörler arasında haksız rekabete yol açıyor. Yasaklar ve yüksek vergiler, halkın tüketim tercihlerini ve tüketim talebini etkileyerek, refah düzeyini düşürüyor. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir