ÇIKMAZ YOLDAYIZ

göstermiyor. Çünkü işsizlik oranı mevsimlere göre değişiklik gösterir. Bahar ve yaz ayları, geçici çalışan işçi sayısı artar. Turizmde çalışanlar sayısı artar. Sonbahardan sonra kış aylarında ise düşer. Bu nedenle Nisan ayını önceki kış ayları ile değil, geçen ve önceki yıllardaki Nisan ayları ile karşılaştırmak gerekir.

Son 4 yılda nisan ayında işsizlik oranları artmaya devam etti, 2014 yılında yüzde 9 olan söz konusu oran bu sene Nisan ayında yüzde 10,5 ‘e yükseldi.(Aşağıdaki Tablo)

 

 

1.İşsizliğin çözümü için, her şeyden önce doğru tespit yapmak gerekir. Bunun içinde işsizlik hesaplarını Türkiye ‘şartlarına ve insan davranışına göre düzeltmek gerekir.  

TÜİK, İş aramayıp çalışmaya hazır olanları ‘’ Çeşitli nedenlerle bir iş aramayan, ancak 2 hafta içinde işbaşı yapmaya hazır olduğunu belirten kişilerdir. ‘’ diyor. Türkiye de iş bulma kanalları ve iş bulma bilinci, Avrupa’daki kadar gelişmiş değil. Bunun için çoğu insan eş-dost kanalıyla iş bulmaya çalışıyor. Bu şartlarda işsiz sayısını doğru hesaplamak için çalışmaya hazır olanları da işsiz olarak hesaba katmalıyız.  Yani Nisan 2017 itibariyle  ’Fiili işsiz sayısı ‘’ 5 milyon 480 bin , ‘’Fiili işsizlik oranı ‘’ ise yüzde 16.29 dur. ( Aşağıdaki Tablo )

 

2. Artık işsizlik sorunu iktisat politikaları, istihdam politikalarını değiştirmekle çözülmez. Bu günkü dış politika anlayışı devam ettiği sürece, Avrupa çıpasını kaybettiğimiz için, bu günkü yargı anlayışı kaldığı sürece, bu günkü siyasi popülizm tırmandıkça, işsizlik için ne yaparsak yapalım çözemeyiz.  Bunları düzeltsek te ekonominin eski rayına girmesi için belli bir zamanın geçmesi gerekecektir.

Dahası, yap işlet devret modeline göre özel sektöre, karayolları, köprüler ve limanlar yaptırıyoruz. Ancak siyasi ve hukuki altyapı olmadığı için sabit sermaye yatırımı yapılmıyor. Almanya ve Hollanda yabancı yatırım sermayesi için ‘’Türkiye ye gitmeyin ‘’ diyor. Bunların etkileyeceği ülkelerde olacaktır.

Fabrika olmadan, üretim olmadan yaptığımız karayolları, köprüler, hava alanları ile ne yağacağız? Bir zaman sonra kamyonlarımız ve karayollarımız ile baş başa kalacağız.

Sonuç: Nereye gittiğimizi doğru göremezsek, daha ilerde çıkmaz yolda kalırız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir