CHP PARTİ İÇİ DEMOKRASİYLE FARK YARATABİLİR

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İzmir ikinci bölgeden ön seçime giriyor. Daha önce İstanbul İkinci bölgeden milletvekili olduğu halde neden İstanbul’dan aynı bölgeden değil de İzmir’den giriyor? Bunu farklı yorumlayanlar olabilir… Ancak önemli olan genel başkanın ön seçime girmesidir.

Öte yandan, CHP önceki genel Başkanı Deniz Baykal’da Antalya’dan ön seçime giriyor. Partiyi sıfırdan yüzde 31 oy potansiyeline taşımış Deniz Baykal Antalya dan kontenjan istemedi , ısrarla ön seçim istedi ve önseçime katılıyor.


Aslında, Deniz Baykal 1980 öncesi CHP’sinde demokrasi kültürü almıştır. Zira 1973 ile 1977 arasındaki seçimlerde, CHP’nin bu günkü MYK’ sına tekabül eden Genel İdare Kurulu üyeleri, kontenjan adayı olamıyordu… Zorunlu olarak ön seçime katılıyorlardı. Bu uygulama ‘’Halkın ve örgütün desteğini alamayanlar partiyi idare edemezler ‘’ temel felsefesine dayanıyordu.

CHP’nin atak yapması için diğer partilerden farklı bir kulvarda olması gerekir. Bu gün Türkiye’nin en fazla ihtiyaç duyduğu alan, demokrasidir. CHP bu nedenle tüzüğüne yüzde 80 önseçim zorunluluğu koymuştur. Keşke Siyasi partiler yasasının verdiği yüzde 5 kontenjan dışında adayların tamamı için önseçim zorunlu olsaydı. Çünkü CHP’ nin çıkaracağı söz gelimi 150 milletvekilinin önemli bir çoğunluğu yine kontenjanla gelmiş olacaktır.

Daha önemli olan ,’’ genel başkanın tayin ettiği genel başkan yardımcılarının da, partinin geçmişinde olduğu gibi ve bu gün genel başkanı örnek alarak ön seçime katılmalarıdır. ‘’Ön seçime katılmayan genel başkan yardımcıları ‘’ Örgüte güvenmiyor ‘’ demektir.

Eğer bu genel başkan yardımcılarından uzman olarak alınanlar varsa, bu da yanlıştır. Çünkü bunlar genel başkan yardımcısı değil danışman olabilirlerdi.

Siyasi Partiler tabana dayanan, seçmene dayanan bir organizasyondur. Kılıçdaroğlu geçmişte bu anlayış içinde olmadı. Söz gelimi parti meclisi seçimlerinde istediklerini genel başkan yardımcısı yapsın diye, platformda üç kişilik erkek kontenjan adayı olarak listeye üç kişi koydu. Yani bunlar sıfır oy almış olsalardı da seçilecekti. Kılıçdaroğlu, parti meclisi seçimlerinde bu yolla delegelere ambargo koydu ve Partiye zarar verdi. Şimdi ön seçime katılması belki yeni ve demokratik bir anlayış içine girmesinin yolunu açabilir. Yetmedi, kendi tayin ettiği genel başkan yardımcıları olan MYK üyelerini de ön seçime zorlaması gerekir.

Maalesef hatalar devam ediyor… Başka illeri yakın bilmiyorum… Ancak bu seçimde kendi ilim olan Kars ve Ardahan’ın önseçim dışında tutması da yeni bir hatadır. 1950- 1960 CHP’nin kalesi olan bu illerden Kars’ta etnik ve mezhepsel sorunlara yaklaşımı nedeniyle CHP üçüncü parti konumuna girdi. Şimdi de Ardahan’da adaylık için antidemokratik uygulama yapıyor.

Ardahan il başkanı, tabandan gelen daha önce uzun yıllar il genel Meclisi üyeliği yapmış birisi idi. On gün önce görevden alındı. Neden alındığı açıklanmadı. Şimdi yeni il başkanı atandı. Yeni başkan da görevi iade ediyor. Çünkü yönetim kurulu üyeleri için kendisine inisiyatif verilmiyor. Bunlardan Kılıçdaoğlu’nun haberi varsa, yeni bir yanlış yapıyor. Yoksa yanlışları önlemekte etkisiz kalıyor, demektir.

Genç iş adamları Derneği, 2014 yılında en az yatırım çeken 4 ilin ‘’Bayburt, Ardahan, Tunceli ve Hakkari olduğunu açıkladı. ‘’

Ardahanlılar kadar partinin de bu hususlarda hassas olması ve Ardahan’ın yanlış tanınmasına neden olabilecek, demokratik olmayan tasarruflardan vazgeçmesi gerekir.

1946 Demokrasiyi getiren, geçmişte parti içi demokraside örnek olan CHP’ye, çelişkili ve topal demokrasi yakışmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir