ÇİFTÇİ DE KAYBETTİ

DİE (Devlet İstatistik Enstitüsü) her ay çiftçinin eline geçen fiyat artışlarını yayınlamaktadır. 2004 yılında Ocak-Aralık arasında çiftçinin eline geçen fiyatlar yüzde 2,4 oranında arttı…

Bu artı çiftçiyi, saf dışı kılan bir gelişmeyi ifade etmektedir… Zira

1)   2004 yılında  Tüketici fiyatları yüzde 9,4 arttı… Bu şartlarda çiftçinin eline geçen fiyatlardaki yüzde 2.4 oranındaki artış enflasyonun gerisinde kaldı.. Yani reel olarak yüzde 9 geriledi… Bir  çiftçi 2004 yılı başında geliri ile satın aldığı 100 gram et , sene sonunda 91 grama geriledi.

2)   Çiftçi büyüme ve kalkınmada saf dışı tutuldu…2004’te yaklaşık yüzde 9 oranındaki büyümeden de ayrıca  pay alamadı. Büyümeden pay alan, faiz geliri elde edenler, kurdan dolayı ucuz ithalat yapanlar ve Devlet desteği ile karını artıran Finans sektörüne göre, tarımın  nisbi durumu bozuldu.Bu kesimler zenginleşirken, çiftçi fakirleşti.

3)   2004 yılında çiftçinin eline geçen fiyatlar, kendi içinde çok dengesiz dağıldı… Örneğin tarla ürünlerinde binde 4, sebzeler yüzde 15.4 gerilerken, meyvelerde yüzde oranında 17.4 arttı…

Belgelere göre ise, Akdeniz de ele geçen fiyatlar yüzde 6.9 oranında azalırken, Karadeniz de 22.8 oranında arttı. İki Bölge arasında ele geçen fiyatlar arasında üçte bire yakın 29.7 puan fark var…

Ele geçen fiyatlar arasında ki bu dengesizlik tabiat şartlarından ileri gelseydi, bu durum bölgeler arasında bu kadar büyük fark olarak yansımazdı…

Demek oluyor ki, siyasi iktidar ya bilerek bu farkı yarattı… Yani destekleme fiyatlarda bir bölgeyi korurken, diğerini ihmal etti…  veya ,“Siyasi iktidarın bir tarım politikası mevcut değildir” 

Başbakan “çiftçiye düşük faizli kredi” verileceğini açıkladı. Resmi  gazetede de yayınlandı.

Çiftçiye, kredinin konusuna göre yüzde 25-60 arasında bir indirimli  Kredi dağıtılacak.Krediler Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri  aracılığı ile Yatırım ve İşletme Kredisi olarak verilecek.

İndirim yapılacak  uygulamalar ve indirim oranları şöyle olacaktır:

 

                                                                          İndirim

         Konu                                                      (Yüzde )

Organik Tarım                                                     60

Sertifikalı Arpa- Buğday,Tohum                            50

Sertifikalı Tahıl ve Fide                                        40

Ar-Ge                                                                40

Süt Sığıcılığı                                                      60

Hayvan ve Fidan yetiştirme                                 40

Süt ürünleri                                                       30

Diğer İşletme ve Tarım                                       25

 

İşletme kredilerinin vadesi en fazla 18 ay, yatırım kredileri ise, en fazla 5 yıl olacak. Verilecek krediler çiftçi açısından önemlidir… Ancak :

·       Kredi yerine girdi fiyatlarını desteklemek daha doğru olmaz mıydı?

·       Hükümetin bir tarım politikası olsaydı, tarımdan verimlilik artışı sağlansaydı daha iyi olmaz mıydı?

·       Verilen kredilerin arkasından 5 yıl sonra bu krediler için ay taleplerinin geleceği de çok açıktır… O zaman AKP iktidarda olacak mı?

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir