ÇALIŞANLARIN SIRTINDAN SİYASET

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası, emeklilik için yaş sınırını 65‘in üstüne çıkardı.. Prim ödeme gün sayısı da 9 bin güne çıktı.

Prim ödeme gün sayısı önce 5 bin gündü. 5 bin gün, emeklilik için gerekli fon birikimine yeterli değildi. Sonra 7 bin güne çıkarıldı. 7 bin gün prim ödenmesi emekliliği besleyecek yeterli bir süre idi.  Ancak, sosyal güvenlik sistemi zarar ediyor diye, yeni yasada prim ödeme gün sayısı 9 bin güne çıkarıldı..

Anayasa Mahkemesi, prim ödeme gün sayısını ve emekli yaşını  kamuda çalışanlar lehine bozdu..

 Aslında Türkiye yıllarca genç emekliler cenneti oldu.. 38 yaşında emekli olanlar oldu..

İstihdam üzerindeki vergi ve prim yükü yüzde 42‘dir. Bu yük nedeniyle çalışanların yarısı kayıt dışı çalışıyor. Kayıt dışı çalışma oranı yüksek olduğu içindir ki prim gelirleri de düşüyor. Eğer, çalışanın sosyal güvenlik yükü, üçte bir azalsaydı, prim geliri ikiye katlanırdı.

Sonuçta bugün, 2006 yılında  sosyal güvenlik açığı, GSMH’nın yüzde 4.8’ine ulaştı.. Bu açıklar şöyle oldu :

KURUMLAR        AÇIK ( Milyar YTL )
—————–       —————————

Bağ-Kur ….  …………4.8

SSK …………………..8.2

Emekli………………..10.0

Toplam……………….23.0

Bu ülkede siyasetçi de, sendikacı da, hükümet de çalışanın sırtından geçiniyor..

Kim insanları 38 yaşında emekli etti? Hepimizin tanıdığı bazı politikacılar. Bunlar bugün herkesten daha çok konuşuyor .

Neden yaptılar? Oy toplamak için. Yani popülizm yapıldı.

38 yaşında emeklilik, sosyal güvenlik yükünün ağır olması hem sosyal güvenlik sistemini bozdu. Hem de  bu gün çalışan kesimin aleyhine oldu.   

Yeni yasa, açıkların sorumlusu olarak işçiyi ve memuru cezalandırıyor. Yaş ve prim ödeme günü dışında, emekli olup çalışanın emekli maaşından üçte bir oranında kesinti yapılıyor. Oysa ki , emekli maaşlarından kesinti yapılamıyor. Ayrıca emeklinin aldığı kendi ödediği primlerdir. Yasayla  kesinti yapılması yanlıştır.

Öte yandan, hükümet çalışanın yanında işsizi de istismar ediyor. Şartlar o kadar ağır ki, İşsizlik Fonu’ndan kimse işsizlik primi alamıyor..

Bu fonda 22 milyar YTL birikti. Bu parayı hazine borç olarak kullanıyor..

Şimdi,  Anayasa Mahkemesi’nin yasada bazı maddeleri iptal etmesi siyasi iktidar için bir uyarı olmalıdır. Yasada değişiklik yaparak tüm çalışanlar için emekli yaşını, prim gün sayısını, istihdam yüklerini aşağıya çekmelidir.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir