İÇ ÜRETİM VE İHRACAT MALI DIŞA İTHAL BAĞIMLISI OLDU

2001 Yılında  Kemal derviş’in hazırladığı ve AKP’nin sarıldığı , Güçlü Ekonomiye geçiş programında , sanayileşme yer almıyor.

Yapısal yenileme ve yasal düzenlemeler şeklinde yer alan hedefler ,

1      1 )  Mali sektörün yeniden yapılandırılması  ,

2       2)  Devlette şeffaflığın artırılması ve kamu finansmanının güçlendirilmesi ,

3      3 )  Ekonomide rekabetin ve etkinliğin artırılması ,

4      4 )  Sosyal dayanışmanın güçlendirilmesi … şeklindedir.

Hazine ve devlet tüm imkanlarını seferber etti.. İçi boşaltılan bankalar güçlendi. Bu bankalar aldıkları dış kredileri ödeyebiliyor.. karları arttı..

Banka sahipleri bankalarını yabancıya satarak , milyar dolar gelir sağlıyorlar..

Ekonomiye ve yönetime  finans sektörü  hakim oldu.. Finansçılar , ‘’türbülans olabilir.. Ancak uçak yere çakılmayacak ‘’ gibi kesin fetvalar verebiliyor !.. Devlet Bakanı babacan ‘da sıcak para ve bankaları ve firmaları satın alan fırsatçı yabancı sermayeye karşı çıkanları  don kişot ve paranoyak olarak suçluyor.

Devlette şeffaflık artmadı .. Azaldı.. Avrupa Birliği ilerleme raporunda , hükümetin ihale kanununu 9 defa değiştirdiğini ve belediyelerin  denetim dışında kaldığını açıkladı. CHP  Hükümetin kurduğu KÖYDES’ in AKP’nin çiftliği olarak kullanıldığını açıkladı..

Hükümet 2006 bütçe açığını , maniplasyon yaparak olduğundan daha düşük gösterdi.. Bunu  2006 yılında yapması gereken bazı ödemeleri emanet hesabına alarak…  Merkezi devletin yapması gereken hizmetleri  AKP’li belediyelere ve bazı KİT’lere yaptırarak …Ve yine  AKP ‘li belediyeleri borçlandırarak  düşük gösterdi.

Ekonomide rekabetin ve etkinliğin artmasına gelince .. Maalesef bu hedefte dervişin programı , Türkiye’nin bu gününü ve geleceğini götürecek kadar olumsuz birikim yarattı.

YTL’nin aşırı değer kazanması , Türkiye’nin rekabet gücünü düşürdü.. İç üretim ve ihracat malı , ithalata bağımlı oldu.

Geniş Ekonomik gurupların sınıflamasına göre , 2006 yılında aramalı  ve tüketim malı ithalatımız daha çok arttı. Buna karşılık yatırım malı ithalatı daha az arttı.

2006 YILINDA İTHALAT ARTIŞI NE OLDU.?  YÜZDE ARTIŞ

YATIRIM MALLARI                            8.7

ARAMALAR                                      20.0

TÜKETİM MALLARI                          14.2

TOPLAM İTHALAT                            17.3

Kaynak : Dış Ticaret Müsteşarlığı

 

2006 yılında yatırım malları ithalatı yüzde 8.7 , buna karşılık aramalı ithalatı yüzde 20 arttı.. Yani artık yatırım yapılmıyor.. sanayi daha çok aramalı kullanıyor.. Ve daha az katma değer yaratıyor.. Dışa bağımlı bir büyüme yaşıyoruz..

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir