Bu Defa Farkı

 

Türkiye en yakın geçmişinde 1994 yılı ve 2001 yılı krizlerini yaşadı. Geçmiş bu iki krizde ağırlıklı olarak , kamu kesimi açıkları , yüksek enflasyon ,  döviz kuru sorunu olarak ortaya çıktı. Bu gün kriz yok ve fakat büyüme ve döviz cephesinde daha ağır potansiyel sorunlar var.

 

Her iki krizde İMF başroldeydi. 1994 krizinde ekonomi yüzde 6.1 oranında daraldı.  Çözüm olarak 5 nisan kararları alındı, mevduata yüzde 100 güvence getirildi ve yüksek devalüasyon yapıldı. Yüzde 400 faizle hazine tahvil çıkardı. Temmuz 1994 ‘te IMF ile 16 anlaşma yapıldı.

 

1995 te ekonomide yeniden yüzde 8 büyüme oldu. Ancak krizin etkileri azalsa da  devam etti. Aşağıdaki tabloda 1994 krizinden bir yıl önceki ve bir yıl sonraki göstergeler yer almaktadır.

                1994 KRİZİNDE GÖSTERGELER

 

 

 

 

1993

1994

1995

BÜYÜME

8,1

-6,1

8,0

TÜFE

71,1

125,5

76,0

BÜTÇE AÇIĞI /GSYH (YÜZDE)

-6,7

-3,9

-4,3

KAMU KESİMİ BORÇLANMA GEREĞİ/GSYH

12

11

7

CARİ AÇIK

-4,80

+3,38

-0,04

DOLAR KURU (ORT.)

11 057

29 848

45 952

MB EN YÜKSEK REESKONT FAİZİ (YÜZDE)

48

79

52

DIŞ BORÇ STOKU (MİLYAR DOLAR)

68,7

68,7

75,9

DIŞ BORÇ STOKU/GSYH

29,6

38,8

33,6

 

 

 

 

 

Bu günkü ekonomik istikrar sorunu farklıdır. Bütçe açıkları düşüktür. Ancak cari açık sürdürülmez ve dış borç çevrilemez sınırdadır. Döviz riski yüksektir. Bu nedenle önceki krizlerden farklı çözüm politikaları getirmek zorundayız. Dahası sorun  yalnızca iktisat politikaları ile çözülemez.

 

1.Önce , demokrasi , basın özgürlüğü ve hukukun üstünlüğünü yeniden ve kalıcı olarak kurmak gerekir. Ekonomi böyle bir altyapı kazanmadan güven oluşmaz.

 

Bu nedenledir ki Tüketici ve üretici güveni düşmeye devam ediyor. Yine bu nedenledir ki  TL yüzde 25 daha düşük olmasına rağmen , üretimde kullanılan aramalı ve hammadde üretimi için kimse yatırım yapmıyor. Üretici Yüzde 25 daha pahalı olduğu halde aramalı ve hammaddeyi  ithal ediyor.

 

Güven ortamı yaratmak için Türkiye’nin Çıpa’ya ihtiyacı var. Bu nedenle Avrupa’nın demokrasi -insan hakları ve hukuk normlarına hızla döneceğimizi taahhüt etmeliyiz.

 

2.Siyasi partilerin siyasette popülizm yarışından  vazgeçmesi gerekir. Siyasette Popülizmi kullanan Türkiye ile  Güney Amerika ülkelerinin ekonomide istikrar sğlaması ve kalkınması mümkün değil.

 

Siyasi iktidar para ve koli dağıtarak oy alıyor ve fakat bu durum aynı zamanda kaynakların yanlış kullanılmasına , çar-çur olmasına neden oluyor. Popülizm iktidar getirir ve fakat ülkenin kalkınması engellenmiş olur.

 

Dünya da Popülizmin en ağır yaşandığı ülke Venezuela  oldu. Chavez kurduğu fonları ve  devlet imkanlarını kullandı. Halk iktisat biliminin kabul ettiği gibi kısa dönemli çıkarlara odaklanmıştı. Uzun dönemde geleceğini göremiyordu. Halk onu, dağıttığı sürece seviyordu ve oy veriyordu. Bu gün Venezule’da dünyada yaşanmış en ağır ekonomik sorun yaşanıyor. Venezuela ekonomisi için Kriz sözü bile yetersiz kalıyor.

 

Popülizmde halkın bilinç düzeyi  önemlidir. Çin’de bin yıl önce söylenmiş Çin atasözü var : ‘’ bana balık verme, balık tutmasını öğret ‘’ Türkiye de halk bilinçli olmalı ve ‘bana para ve koli verme iş ver. ‘’ demelidir.

 

Bir devletin görevi , istihdam yaratmaktır. Bunun için devlet yatırım yapar veya özel yatırımları teşvik eder.

 

3. İktisat Politikalarına gelince … Her şeyden önce kısa dönemde :

 

·         4 kamu bankasını özelleştirerek siyasi arpalık olmaktan kurtarmak gerekir.

 

·         Yabancı ve yerli sermaye için kalıcı yasal güvence vermek gerekir.

 

·         Merkez Bankası kanununu değiştirip ,bağımsızlık güvencesi vermek ; Merkez bankasının görevini hem TL ve hem de kuru gözetecek şekilde  yeniden düzenlemek gerekir.

 

·         Bir defaya mahsus piyasa faizinin üstünde bir faizle devlet tahvili çıkararak dövize olan talebi yönlendirmek gerekir.

 

Sonrası bellidir…  Orta ve uzun vadeli koordineli bir planlama yapmak gerekir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir