1 Kasım seçimleri için bu güne kadar 24 anket şirketi, anket sonuçlarını yayınladı. Bu anketlerin tamamı Vikipedi’de var. 7 Haziran seçimlerinde Bu anketlerin ortalaması, gerçekleşen sonuçlardan çok az sapma göstermişti.
Söz konusu 24 anket içinde bir tanesi seçimden hemen bir gün sonra yayınlandığı ve sonuçları da diğer 23 anket sonuçlarından çok farklı olduğu için, bu anketi dikkate almamak gerekir. Kalan 23 anket ortalaması, 1 Kasım seçimlerinde siyasi partilerin oy oranlarında ve milletvekili sayısında fazla bir değişiklik olmayacağını gösteriyor. Hiçbir siyasi parti tek başına iktidara gelemiyor. Yine çözüm koalisyona kalıyor.
Ortalamaya göre En fazla oy kazancı CHP de, en fazla oy kaybı ise MHP’ de oluyor. CHP’nin oyu 1.87 puan artıyor, MHP’nin oyu ise 1.13 puan düşüyor.
Öte yandan, Eylül ayında yapılmış olan en son anketlere bakarsak, biri hariç, anket sonuçları arasında yüksek fark olmadığı anlaşılıyor. Anket sonuçları arasında çoğunlukla yalnızca birkaç puan fark var.
Bu 23 anketten 7 ankette ayrıca milletvekili sayıları tahmin edilmiştir. Bu Milletvekili sayılarını tahmin eden anket ortalaması da yine Haziran seçimlerinde AKP ve CHP açısından çok az farkla gerçekleşmiştir. Bu 7 anketten bir tanesi her partiye düşen milletvekili sayısını bir değil, aralıklı verdiği için ve CHP ile AKP ‘nin küsuratları da birebir aynı çıktığı için, ortalama Milletvekili sayısı 551 çıkıyor. Bu 7 anket ortalaması şöyledir.
Milletvekili dağılımı tahminlerinde sapma olasılığı daha yüksektir. Zira nüfusu az olan illerde marjinal oylar, söz gelimi birkaç bin oy farkı, millet vekili sayısını değiştirebiliyor.
Genel olarak baktığımızda, anlaşılan odur ki, artık Türkiye yeni bir siyasi konjonktüre girmiştir. Olağan üstü bir durum olmazsa, seçim sonuçları iyi kontrol edilirse bundan sonra artık AKP’nin tek başına Hükümet kuramayacağı anlaşılmaktadır. MHP’ de oy kaybetmeye eder ve toparlanamazsa, Merkezde ve Merkez sağda yeni bir parti çıkma olasılığı yüksektir.