BDDK, Türk bankacılık sektörünün 1 Şubat’tan itibaren “bireysel kredilerde uyguladıkları komisyon, dosya parası gibi ücretleri, kamuoyuna açıklamak zorunda kalacaklar” diyor.
Ayrıca, yeni düzenlemeye göre, “bankalar tüketicilere verilen çeşitli kredilerde, faizlerin yanı sıra krediden alınacak komisyonunda tamamını ayrı bir kalem halinde hesaplayacak ve tüketiciye duyuracak.’’
Koca Mehmet Ragıp Paşa’nın ( 1698-1763 ) “merd – i kıpti şecaatin arzederken sirkatin söyler” yani “Çingene erkeği yiğitliğini anlatırken hırsızlığını söyler” manasına gelen bir beyit. Zamanında darb i mesel olmuştur.
BDDK’ nın açıklaması da buna uyuyor… Demek ki, şimdiye kadar bankalar vatandaştan haksız ve gizli komisyon almış… Bunu da BDDK engellememiş. Görevini yapmayan bir BDDK yönetiminin, şimdi halktan özür dileyerek istifa etmesi gerekmiyor mu?
Kaldı ki, BDDK yine halkı aldatıyor… Kredi almak isteyenler, bankaya gidiyor. Banka, faizini, komisyonunu hesaplıyor… Banka kredi alana eline şu kadar para geçecek diye bildiriyor.
Örneğin, konut kredisi almak isteyenler, eskiden konut değerinin yüzde 75’i kadar kredi alıyordu. Şimdi yalnızca yüzde 50’si kadar kredi alabiliyor.
BDDK, bankaların konut kredilerini neden düşürdüğünü hiç sorguladı mı?
Yine, bankadan 100 bin lira konut kredisi alırsanız, bunun için en az:
2000 lira komisyon,
3000 lira ekspertiz parası,
600 lira sigorta parası,
125 lira ipotek için döner sermayeye, olmak üzere,
—————
5.700 lira kesiliyor…
Kesintilerden sonra elinize 100 bin yerine 94 bin 300 lira veriliyor… Ancak bunu banka inkâr etmiyor… Yada sizden gizli almıyor. Baştan hesap ediyor… Size bildiriyor…
BDDK görevini bilmiyor
BDDK, neden bu kadar yüksek komisyon alıyorsun diye bankalara sormak yerine, bankalar aldıkları komisyonu halka açıklayacaklar şeklinde absürt (saçma – anlamsız – zırva) bir açıklama yapıyor.
Aslında açıklayacaklar da ne olacak? Sanki bankaların anlaşarak hareket ettiğini bilmeyen var? Belki bilmeyen yalnızca BDDK’dır.
Öte yandan, İngiltere’de MB faizleri yüzde 1.5’e düşürdü. Son 300 yılın en düşük faizi olarak ilan edildi. Bize benzeyen Güney Kore’de faiz oranı yüzde 3’tür. Hindistan’da yüzde 5.5’tir.
Türkiye de MB’ye gecelik para yatıran bankalara yüzde 13 faiz veriyor. Buna karşılık bankalar on yıl vadeli konut kredilerinden, aylık yüzde 2.09’a kadar (yıllık bileşik yüzde 28.2) faiz alıyorlar. Üstelik bu faiz 100 bin lira içindir. Oysaki kredi alanının eline 95 bin lira geçiyor. O zaman bu faizi 100 bin üzerinden değil de, 95 bin üzerinden hesaplamak gerekir. Bu takdirde faiz oranı yüzde 30’a çıkıyor.
Bu kadar faiz olan bir ekonomiye istikrar gelir mi?
Yüzde 70’lere ulaşan banka ve kredi kartları faizleri, zaten insanları çıldırtıyor… Bu faizleri de MB kararlaştırıyor.
Bu faiz ve komisyonlar, aslında bir gerçeği ortaya koymaktadır… BDDK, MB ve sonuçta hükümeti bankacılık lobisi yönetiyor.
Hükümet açısından bu yargıya ulaşmak çok kolaydır. Çünkü serbest piyasa, bankaların tefecilik yapması demek değildir. Bankaların tefecilik yapmasına göz yuman hükümettir…