BAZI İŞSİZLER NEDEN AKP’YE OY VERDİ?

Yerel seçimlerde  ekonomik ve siyasi anlamda seçmenler özetle şu mesajları verdi:

  • Ekonomik açıdan ,İşsizler AKP’ye opsiyon tanıdı..
  • Siyasi açıdan ,CHP kaybetmedi..AKP kazandı..

1)Bir yandan işsizlerin sayısı artarken , diğer yandan  gizli işsizleri de katarsak, toplam 9 milyona ulaşan işsizlerden bir kısmı neden AKP’ye oy verdi ? Çok tutarlı görülmese de , aslında işsizler  ‘’suyu geçerken at değiştirmek istemiyor ‘’.. Bu  anlamda işsizler siyasi iktidara bir avans vermiş oldu .

Acil ekonomik sorunlar ve  ortaya çıkan riskler de , seçmenin uzun vadeli düşünmesini önledi.. Ve Siyasi iktidarın güç kaybetmesi bu sorunların çözümünü zorlaştıracağını düşündü. Bu nedenle AKP’ ye son bir şans vermiş oldu.

Öte yandan, Yine seçmen , Kıbrıs ve AB sorunlarının çözümünü istiyor.. Bu konuda iktidara yetki verdi .

2) Siyasi açıdan bacak olursak.. CHP kaybetmedi.. Ve fakat oy patlaması da yapmadı.   

İl genel meclisinde CHP’nin bir puan kaybetmesi yenilgi değildir.. Çünkü;

·                    Mahalli seçimler, Belediye Başkanlığı seçimleri olarak algılanıyor.. Belediye seçimlerinde CHP oy oranını ve Başkan sayısını artırdı.

·                    İl genel meclisi seçimlerinde her mahalli birim kendi bölgesine bütçeden daha fazla pay almak istediği için, siyasi iktidardan olanları seçmeyi tercih ediyor. Bu durum siyasi tercihleri yansıtmaz.

CHP çizgisi henüz tam anlamıyla anlaşılmadı. Kıyı illerde eğitim ve kültür düzeyi daha yüksek.. Bu bölgelerde yaşayanlar olaylara uzun vadeli bakabiliyor. Bu nedenle CHP çizgisini daha kolay anladılar.. Anadolu halkı siyasi yaklaşımlara henüz uzun dönemli bakamıyor.. CHP çizgisini daha geç kavraması normaldir.

Seçimler , CHP ‘de  iç konjonktürün çok hareketli olduğu bir döneme rast  geldi. Parti yönetimine muhalif olanlar , yönetimi devirmek için veya bazıları genel başkan olabilmek için partinin aleyhine çalıştı.. Eğer seçimler  daha geç olsaydı, CHP içindeki hareketler daha çok durulmuş olurdu.. Partiye zarar getirmezdi.

Mamafih , AKP oylarının artması da zaten bir “yaklaşım” bir “çizgi” nedeniyle olmadı. Çünkü , Tayip Erdoğan  her ne kadar  muhafazakar bir parti çizgisinden söz ediyorsa da , uygulama ve partinin adayları böyle bir yaklaşımın doğruluğunu kanıtlamıyor.. Bu noktadan bakarsak , şimdiye kadar gördük ki çizgisi olmayan siyasi partiler hep mevsimlik partiler oldu.AKP iktidarı için de kısa vadeli beklentiler etkili oldu ..

Yine  AKP iktidarı yeni bir iktidardır.. İktidardan beklentiler devam ediyor.. Bu beklentilerin gerçekleşmeyeceğini görenler, giderek AKP’den uzaklaşacaktır.. Hatta iç sorunlar çıkacaktır.

Her iki açıdan da ortaya çıkan sonuç şudur: Bu seçim bir yıl sonra yapılsaydı, durum daha farklı olurdu.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir