BANKA FAİZİ TEFECİ FAİZİNDEN 9 PUAN YÜKSEK

Bazı bankalar, kredi kartı dışında işlem yapmak istemiyor. Kredi vermekte gönülsüz davranıyor. Çünkü bankalar, banka kartı ve kredi kartı ile çekilen avanslardan ve kredi kartı gecikme faizlerinden spekülatif ölçüde yüksek karlar elde ediyorlar.

 

 

 

Banka ve kredi kartlarından alınan yüksek faiz ile komisyon, kart parası, işlem parası gibi başka adlar altında paralar alıyor. Bu nedenle kredi kartı mağdurları oluşuyor. Bu mağdurların borçları üç- beş senede bir yasalarla yeniden yapılandırılıyor. Ancak bu yüksek faizler ile faiz dışında alınan paralar aynen devam  ediyor.

 

Kredi kartları sorunu için şimdi biri meclis , diğeri de maliye Bakanlığı iki çalışma yapıyor. Mecliste  TBMM dilekçe komisyonu  bu gelen binlerce şikayeti değerlendirmek için  bir alt komisyon kurdu. Komisyon kredi kartları uygulamasını iyi örnek olarak ABD ve kötü örnek olarak İspanyadaki uygulamalarla karşılaştıracak. Tüketicinin mağduriyetinin  bu anlamda  nedenlerini araştıracak.   

 

İlk yanlış ,kredi kartlarında  en iyi ve en kötü ülkeyi  araştırmaktır. En iyiye ulaşmak için ABD finansal alt yapısına  , tüketici bilincine ve demokratik ortama sahip olmak gerekir.  Komisyon en kötü olan İspanyadan daha iyiyiz derse , bu bir maniplasyon olur. Bankaların isteği de kendilerinden daha kötü örnekler bulmaktır. Yapılması gereken Türkiye şartlarına , tüketicinin yapısına ve tercihlerine göre bir model oluşturmaktır.  Bu iş aynen deve hikayesine benziyor.

 

Deveye sormuşlar:

Yolun inişini mi seversin yoksa çıkışını mı? Deve kara kara düşünmüş, soruyu sorana bakmış bakmış ve şöyle demiş:

Bu yolun hiç düzü yok mu?

 

Öte yandan Maliye Bakanlığı da , Kredi kartları mağdurlarına yüzde 25 dolayında faizle kredi veren tefeciler için inceleme başlattı.  Kredi kartlarında asgari ödemenin yüzde 40’a çıkması ,kart mağdurlarını artırdı. Tefeciler kredi kartı ile  taksitle mal satmış gibi işlem yaparak ve faizini peşin kesip kalanı tüketiciye veriyor. Diyelim ki  beş bin lira isteyen birisine tefeci  5 bin liralık mal satılmış gibi   gösteriyor. Bunu kredi kartıyla 12 takside bölüyor. Peşin olarak ta 4 bin lira ödüyor. Kart sahibi de bu para ile bankaya olan borcunu kapatıyor.

             

Aslında maliyenin tefecilere değil , bankalara inceleme başlatması lazım.. Çünkü bankaların kredi kartlarından aldıkları faiz tefecinin yüzde 25 faizinin üstündedir.

 

Gerçekte ise kredi kartı veren , 19 bankanın tamamı  ile 2 katılım bankası , yani toplam 21 banka  kredi kartlarından aynı faizi alıyor. Avans olarak çekilen nakitlerden aylık yüzde 2.34 ve kredi kartı gecikme faizi olarak ta aylık 2.84 faiz alıyorlar. Yani  basit faizle avans kredilerinden yıllık yüzde 28.08 ve gecikme faizi olarak ta yüzde 34.08 faiz alıyorlar . Önceki üç ay bu faizler daha düşüktü. Bu nasıl iş ki Merkez bankası  faizleri düşürüyor , MB  ise  kredi kartı azami faizlerini artırıyor. Yine bir  devlet ki , takip ettiği tefecilerden daha yüksek faiz alan bankalara ses çıkarmıyor.

 

Eğer MB kredi kartı faizlerini serbest bırakırsa, belki bazı bankalar rekabet edebilmek için faizleri düşürebilir.  Bu durumda MB Bankaların aralarında kartel oluşturmasına zemin hazırlamış oluyor.

 

Kartel oluşturmak bırakın rekabet yasasını , Anayasanın 167 maddesine aykırıdır. Maalesef bu kartelin ve tüketicinin istismar edilmesinin yolunu açanda yukarıda söylediğim gibi , Merkez Bankasıdır. Çünkü Banka ve kredi kartları yasasının 26 maddesi kredi kartlarında faiz tespiti yetkisini MB’ na vermiştir.

 

Kaldı ki , bankalar yüzde 8 ile mevduat alıyorlar . Bu mevduat için  bir puana yakında MB’ na munzam karşılık  yatırıyorlar. Yani yüzde 9 maliyeti olan mevduata karşılık, kredi kartlarından yüzde 28 ve  yüzde 34 oranında  faiz alıyorlar.

 

Vatandaş soruyor ? Bu ekonomi yönetimi bankalara mı çalışıyor ? yoksa halka mı çalışıyor ? Eğer Ekonomi eğer  halkın refahı için varsa o zaman  bankaların yüzde dörtyüz karla tüketiciyi soymasına neden izin veriyor ?

 

Ekonomi yönetimi her açıklamasında bankalar sağlam diyor…Yüzde 400 karla para satan bankalar elbette sağlam olacak… Önemli olan halkında sağlam olması … Ne var ki halk bankaların kapısında sürünüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir