BAŞBAKAN EKONOMİDE ALDATIYOR

Dünya borsalarında son iki günde yaşanan şok düşüşler , ABD’ yi heyecanlandırdı. ABD Merkez Bankası FED faizleri , 0.75 puan indirim yaptı. Yüzde 4.5 olan faiz oranları yüzde 3.5  oldu.

 

ABD’ de Mort- gage krizi devam ediyor. Citigroup ve Merrill Lynch iflasın eşiğine geldi. Bunları kurtarmak için  çeşitli fonlardan  21 milyar dolar yatırıldı.   

 

Üç gündür dünya borsalarında şok düşüşler oluyor… Bizde IMKB ilk gün  6.4 oranında   ikinci gün  2.09 oranında dünde bu satırların yazıldığı 15.20 sularında ise yüzde 3.5 oranında düştü.

 

 

 

Buna rağmen Başbakan bu şokları önemsiz görüyor.

 

Başbakan dünyada ve Türkiye de olanlardan habersiz görünüyor.

 

DÜNYADA NELER OLUYOR ?

 

1)Küreselleşme uluslar arası sermayenin istediği boyuta ulaştı. Dünya bir köy kadar birbirine yakın oldu. Ekonomik genişleme ve büyüme de global oldu. Şimdi ise sermaye piyasasında ortaya çıka şoklar da aynı şekilde global nitelikte oluyor.

 

Bunun içindir ki Dünya borsalarındaki şok düşüşler, şimdiye kadar yaşananlardan farklıdır. 2000 yılından bu güne kadar dünyada 6 kriz oldu. Bu krizler bölgelerde ve kıtalarda farklı etki yaptı. Hatta şimdi devam eden Mort-gage krizi de öncelikle ve daha çok  ABD , Almanya ve İngiltere de etkili oluyor.

 

 

Dünyada oluşan fonlar, reel sektörü temsil etmekten uzaklaştı.

 

Hedge fonlara  ( SWF) köpekbalığı fonlar deniliyor. Çünkü  dünyada serbestçe dolaşan bu fonlar, hızla girip –çıktığı ülkelerin makro dengelerini  de alt- üst ediyor.  Hatta  Bazı Hedge fonları  siyasi amaçla da hareket etmeye başladılar.

 

Ekonomide küreselleşmenin ortaya çıkardığı  dengesizliklerin bir yerde düzelmesi kaçınılmaz oluyor. Bu düzelme şok dalgalar şeklinde oluyor.

 

TÜRKİYE DE NELER OLUYOR ?

 

Dünya konjonktüründeki bu şok hareketlerden en fazla etkilenen ülkelerden  birisi  Türkiye oldu.

 

Bunun ekonomik ve siyasi nedenleri var.

 

  • Ekonomik neden , Türkiye ekonomisinin aşırı kırılgan olmasıdır. Yüksek dış açıklar , Yüksek dış borç stoku, sıcak para ve borsadaki aşırı şişme, ekonomiyi aşırı kırılgan yapmıştır.

 

  • Siyasi nedeni ise  Başbakanın gösterdiği yönetim zafiyetidir. Çünkü Başbakan , türbanı tırmandırdıkça, Yargıtay başsavcısına , Danıştay başkanına , rektörlere olmayacak kelamları dile getirdikçe , piyasalar olumsuz etkileniyor. Risk alma eğilimi düşüyor. Yatırım eğilim azalıyor. 

 

BAŞBAKAN NE DİYOR ?

 

Başbakan ,’’ Öncekilerde olduğu gibi bu dalgalanmadan da en az etkiyle çıkmayı başaracaktır.’’ Diye konuşuyor.

 

Gerçekte ise son üç günde yaşanan şok düşüşler içinde IMKB en fazla düşen borsalar içinde yer alıyor.  2006 Mayıs ve Haziran aylarında ortaya çıkan dalgalanmadan da yine  en fazla etkilenen ülke Türkiye oldu.  Dalgalanma nedeniyle IMKB en fazla düşen borsalar arasında yer aldı. Merkez bankası sıcak para kaçmasın diye gecelik faizleri 4 puan birden artırdı.

 

Yüksek faiz sonucu özel sektörün dış borcu 140 milyar dolara çıktı. 2007 yılında yatırım hacmi daraldı. Hazine daha çok reel faiz ödedi.

 

Öğle görünüyor ki Başbakan   gerçeklerle ters olduğu halde bu söylediklerine önce  kendisi de inanıyor …Aksi halde göstergelere rağmen  bu kadar kesin konuşmaz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir