AVRUPADA KRİZ DERİNLEŞİNCE …

Uluslar arası derecelendirme kuruluşu Standart and poor’s’un   Avrupada 9 ülkenin notunu düşürmesi , küresel riskleri artırdı. Bu riskler , günlük borsa hareketleri veya kur hareketlerinin çok ötesinde , doğrudan büyüme ve ekonomik istikrar sorunu  ile ilgilidir.

 

Kredi derecelendirmesi veya kredi değerlendirmesi, bir kişi, şirket veya  bir ülkenin kredi itibarının belirlenmesidir. Dünya çapında çalışan  en büyük ticarî kredi değerlendirme kuruluşları Moody’s, Standard & Poor’s ve Fitch Ratings‘dir.

 

 

Standart & Poor’sun , 5  Avrupa ülkesinin notunu  2 derece birden düşürmesi , Avrupa’da ki ekonomik  sorunun  bilinenden daha ciddi boyutta olduğunu ortaya koymuştur.

 

Not indiriminin dayandığı nedenlerin başında , 9 aralıkta liderler zirvesinde elle tutulur bir ilerleme kaydedilmemiş olması geliyor. Bu güne kadar liderler dünya kamu oyunu ve  piyasaları oyalamaya ve borç krizini soğutmaya baktılar. Zira çözüm bulmak maliyet demekti. Bu maliyeti paylaşmak istemediler.  Maliyetin  ağırlığını taşıyacak olan Almanya ve Fransa’da  bu konuda kamu oyunun net tepkileri var. Kamu oyu , kendi kazandıklarının maceracı ülkeler tarafından hovardaca harcanmasını kabul etmiyorlar.

 

Diğer nedenleri ise ,   S and P  tarafından , Kredi piyasalarındaki  zorluk , Euro bölgesindeki risk primlerinin artması  ve çözüm konusunda uzayan süreçler  gerekçe  olarak gösterilmiştir.

 

Fitch,te aralık ortasında  Fransız bankaları Banque Federative du Credit Mutuel ve Credit Agricole, Danimarka bankası Danske Bank, Finlandiya bankası OP Pohjola Group ve Hollandalı Rabobank Group’un kredi notlarını birer basamak indirmişti.

 

Aşağıdaki tabloda notu düşen 9 ülke görülüyor. Bu 9 ülkenin tamamında

Not görünümü negatiftir. Bu demektir ki bu ülkelerde  ekonomik olarak iyileşme olasılığı zayıftır.

 

 

————————————————————————————————-

NOTU DÜŞEN  DOKUZ ÜLKE

 

ÜLKE ADI      ÖNCEKİ NOTU     YENİ NOTU    NOT GÖRÜNÜMÜ          —————–     ———————-     —————-      ——————–

 

FRANSA                     AAA                    AA+                 NEGATİF
AVUSURYA                AAA                    AA+                 NEGATİF

İTALYA                            A                    BBB+               NEGATİF
İSPANYA                       AA-                      A                  NEGATİF
PORTEKİZ                  BBB-                      BB                NEGATİF
KIBRIS RUM KESİMİ  BBB                      BB+               NEGATİF
MALTA                             A                         A-               NEGATİF
SLOVAKYA                     A+                        A                NEGATİF
SLOVENYA                    AA-                       A+              NEGATİF

 

Kredi notlarında  İtalya’nın ,  BBB  notu uzun vadede risk olduğunu ve spekülatif özellikler taşıdığının göstergesidir. Portekiz ve Kıbrıs Rum kesiminin BB notu ise , ekonomide  belirsizliği gösterir ve piyasaların spekülatif özellik taşıdığını ifade eder.

 

Kredi notlarının düşmesi,  Avrupa’da kriz riskini  artırdığı gibi , siyasi iktidarların da değişmesine neden olacaktır. Almanya dışında diğer ülkelerin tamamında siyasi iktidarların değişmesi beklenebilir.

 

Türkiye ye etkilerine gelince …. Türkiye  aramalı ve hammadde ithalatı için  dış kaynak kullanıyor. Avrupa’da faizlerin artması , kaynakların sınırlı olması , Türkiye’nin dış borçlanma maliyetini de artırır. Bu maliyet   Kur artışı ile birleşince , aramalı ithalatı zorlaşır ve büyüme olumsuz etkilenir.

 

Türkiye zaten şimdi  kaynak bulmakta zorlanır. Söz gelimi cari çığın 10 milyar dolar kadarını , MB rezervlerinden karşıladı. Yine  3.köprü ihalesinde katılan firmalar ihalenin rantabl olduğunu ve fakat kaynak bulamadıklarını açıkladılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir