ASGARİ ÜCRETİN ANLAMI NE OLMALIDIR?

Asgari ücret  ‘’ Çalışanın ve ailesinin temel ihtiyaçlarını karşılayarak insanca yaşamalarına olanak tanıyan en düşük ücret düzeyidir ‘’  İşgücü arzının işgücü talebinden daha yüksek olduğu ‘’Gelişmekte olan Ülkelerde ‘’  ücretlerin daha fazla düşmesini önlemek amacıyla ,  her yıl asgari ücret tespit edilmektedir.

Türkiye asgari ücret çalışanın  yalnızca fiziki ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde tutuluyor. Yani işçinin ölmeyip sağ kalacak kadar bir ücret almasını hedef almaktadır.

Eğer bir ailede bir kişi çalışıyorsa, bu da mümkün değildir.

 

 

Gerçekte ise asgari ücret hem asgari fiziki ihtiyaçları karşılayacak , hemde asgari kültürel ihtiyaçları karşılayacak düzeyde olmalıdır. Çağımızda , tiyatro , kitap , müzik , insanların yeme – içme kadar önemli bir ihtiyacıdır. İnsanca yaşamaının şartıdır. Aksi halde insan ihtiyaçlarından  ve insanca  yaşamadan söz etmek mümkün olmayacaktır.

 

 

ASGARİ Ücretin Hesabı

 

 

Ele geçen asgari ücret

 asgari ücret

 

                    497.25

 

Brüt Asgari Ücret

585.00

 

SSK Primi (Yüzde 14)

81.90

 

İşsizlik Sig. F. (Yüzde 1)

5.85

 

Gelir Vergisi (Yüzde 15)

                       74.59                             

 

Damga Vergisi (Yüzde 0.6)

3.51

 

Kesintiler Toplamı

165.85

 

Net Asgari Ücret

419.15

 

İŞVERENE MALİYETİ

Asgari Ücret

585.00

 

SSK Primi (İşv. Payı Yüzde 19.5

114.08

 

İşsizlik Sig. Fonu (İşv. Payı Yüzde 2)

11.70

 

 

 

 

 

 

 

İşverene Toplam Maliyeti

710.78

 

 

 

 

ASGARİ ÜCRET ARTSIN

 

Bu anlamda asgari ücretin hiç olmazsa en düşük memur ücretine eşit olması gerekir. Oysa en düşün memur ücretinin yalnızca yarısı kadardır ..

 

Daha da önemlisi asgari ücret üstündeki vergi ve prim yükleri çok yüksektir. Yukarıdaki tablodan görüleceği gibi , Bir asgari ücretlinin işverene maliyeti 710.78YTL ‘dir. Buna karşılık çalışanın eline yanlıca 497.25 YTL geçiyor. Ödenen vergi ve primlerin toplam maliyet içindeki payı yüzde 41.1 ‘dir.

 

Vergi ve primlerin bir ‘’istihdam vergisi ‘’ haline gelmiş olması , ‘’kayıt dışı çalışma ‘yı teşvik etmektedir. Daha yüksek ücretlerde söz konusu yük yüzde elliye kadar çıkmaktadır. İşçi ve işveren anlaşarak bu yükü  kırışmaktadır. Neticede devlete verilenler azalmaktadır. Eğer bu yükler azalırsa kayır dışı istihdam da azalacaktır.

 

İSTİHDAM VERGİLERİ DÜŞSÜN

 

Ayrıca , Türkiye de 5 milyonun üstünde işsiz var. Buna rağmen bir milyon yabancı kayıt dışı çalışmaktadır.

 

AKP Vergi iadelerini kaldırdı… Buna karşılık asgari üzretin yarsısından gelir vergisi alınmayacağını yasalaştırdı. Ancak Uygulamanın 2008 de başlaması da aynı yasada yer aldı.

 

Asgari ücretin yarısını vergi dışı tutmakta , bu yüklerin inidirilmesi için yetmez. AB ortalaması olarak söz konusu yükler yüzde 25- ile yüzde 30 arasındadır.

 

Türkiyede kayıtdışı istihdamı önlemek ve yatırımın yolunu açmak için , bu yük AB seviyes,ine inmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir