ARDAHAN KALKINDI… DİĞER İLLERE BAKALIM

Türkiye İstatistik Kurumu, (TÜİK) 2009 yılı iller bazında işgücü göstergelerini açıkladı. Bu göstergelere göre, Türkiye’nin işsizlik oranı en düşük ili Ardahan çıktı. 2009 yılında Türkiye işsizlik oranı yüzde 13.5 iken Ardahan’da bu oran TÜİK tarafından yüzde 4.2 olarak belirlendi.
Aslında işsizlik standartlarına göre yüzde 4.2 işsizlik oranı, işsizlik hiç yok anlamına geliyor… Çünkü işsizlik oranı hiçbir zaman sıfır olmaz… İş değiştirenler, geçici olarak işini bırakanlar gibi nedenlerle tam istihdam durumunda bile işsizlik oranı da her zaman yüzde 3 yüzde 4 olur.

İşsizliğin en yüksek olduğu il ise Adana oldu. TÜİK, Adana’da işsizlik oranını yüzde 26.5 olarak açıkladı.
Adana Milletvekili Hulusi Güvel bana sık sık, “Adana’da 10 yıl önce her taraf bembeyaz pamuk tarlaları ile dolu idi… AKP hükümeti sıcak para gelsin diye kuru düşük tuttu. Şimdi sanayici düşük kurdan dolayı daha ucuz diye pamuğu ithal ediyor. Adana’da halkın durumu iyi değil” diyordu.
Benim de artık bir Ardahanlı olarak Hulusi Güvel’e verilecek bir cevabım var…  “Adanalılar gelsin Ardahan’da çalışsın.”
TÜİK’in iller bazında çalışmasının Ardahan sonuçları, yine TÜİK’in önceki çalışmaları ile ilgili bazı çelişkiler oluşturuyor…
1) TÜİK, 2008-2009 dönemi illerin net göç hızına göre, Türkiye’nin en fazla göç veren illerinin başında yine Ardahan geliyor. 2009’da Ardahan ilinin tüm nüfusu 108.169’dur. Ardahan’ın verdiği göç 7033’dür. Net göç hızı yüzde -29.
2) 2007 adrese dayalı kayıt sistemine göre, Türkiye’de nüfus artış hızı binde 15 oldu. Ardahan ve Tunceli’de ise tersine nüfus binde 39 oranında azaldı.
Yorum: Madem işsizlik yok… İnsanlar Ardahan’da neden durmuyor? Her halde çok çalıştılar… Çok kazandılar. Şimdi bu paraları İstanbul’da yiyecekler!
3) İller arasında Ardahan, Üniversiteye girişte en son sırada yer aldı.
Yorum: Burada bir yanlışlık olabilir. İşsizliğin olmadığı bir ilde her lise mezununun dershanelere gitmesi gerekir. Dershanelerde taktik almadan Üniversiteye girilmiyor. Ardahanlılar fazla işten dershaneye gitmeye zaman bulamadılar!
Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Latif Tosunoğlu da  “Ardahan’da 3-5 yıl içinde 2 bin esnafımız iflas etti. Bizim kahvelerimiz ağzına kadar insanla dolu, iş alanı açılmıyor. Hükümet 7-8 yıldır bölgesel, sektörel teşvik dedi, fakat bunların hiçbiri olmadı”  diyor.
Bu nasıl bir çelişkidir? TÜİK’in araştırması yanlış olamaz… Çünkü TÜİK Bu araştırmalarda Avrupa Birliği uzmanlarından da görüş aldığını belirtiyor!
İnsanın kafasını karıştıran bir soru da şudur: Ardahan’da hiç sanayi yatırımı yoktur. TÜİK işsizlik oranını nasıl hesaplıyor?
Mesela, Gaziantep ve Denizli sanayi merkezleridir. TÜİK, araştırmasında bu illerle Ardahan’ı aynı kefeye nasıl koydu?
Aslında çalışma yaşı gelen Ardahan’da kalmıyor… Göç ediyor. Çünkü Ardahan’da istese de çalışamaz. Çalışacak iş yeri yok. Sonuçta göçten dolayı çalışmak isteyen nüfus kalmıyor. TÜİK de işsizlik için çalışmak isteğini şart koyuyor.
İşin daha vahim tarafı, şimdi hükümet  “Ardahan’da işsizlik oranı çok düşük… Artık Ardahan’ın yatırıma ihtiyacı yok. Yatırımı keselim” derse ne olacak?

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir