Ons bir ağırlık birimidir. Altın, gümüş ve platin gibi kıymetli metallerin veya elmas, yakut gibi değerli taşların ağırlığını ölçmek için kullanılır. Bir ons 31,1gramdır.
Bu günlerde altının ons fiyatı 2000 dolara çıkar mı? Tartışması yapılıyor. Bir yıl önce de 1500 dolara çıkar mı tartışması yaşanıyordu.
Bir ons altın 1172 dolar olduğu günlerde, Mücevherciler ‘’ altın 6 ay sonra 900 dolara inecek‘’ diye bir açıklama yaptılar. Ne var ki, tersine dolar 1500 dolara çıktı.
Doların neden arttığını açıklamak kolaydır. Ancak nereye kadar gideceğinin açıklanması, dünyada siyasi ve ekonomik gelişmelere bağlıdır. Bu gelişmeleri tam tamına doğru tahmin etmek ise çok zordur.
1) Ekonomik krizde genişleme sağlamak ve birçok devletin banka kurtarma operasyonları nedeniyle dolaşımdaki dolar miktarı arttı. Paraya olan güven azaldı. Emtia fiyatları ve altın fiyatları arttı.
2) ABD özellikle doların değer kaybetmesini ve Çin Yuan’ın da tersine değer kazanmasını istiyor. Çin karşısında rekabet gücünü artırmak istiyor. Zira bu yolla Çin malları ile rekabet edebileceğini ve çin mallarının istilasından kurtulacağını biliyor.
Bu tür kur savaşları da, küresel ekonomide belirsizliği ve riski artırıyor. Altın güven unsuru haline geliyor.
3) Dolar denilince ABD ekonomisi anlaşılıyor. Standart and poor’s ABD ekonomisi ile ilgili ezberi bozarak, raitingini AAA durağandan, negatife çevirdi. Doların Euro karşısında değeri yeniden düştü.
4) Dünya Merkez bankalarının rezervleri çoğunlukla dolar cinsindendir. Paraya olan güvenin azalması nedeniyle, merkez bankaları, özellikle Çin döviz rezervlerinin bir kısmını altına çevirdi. Ülkeler daha fazla altın rezerv tutmaya başladılar.
Dünya Altın Konseyi verilerine göre ABD, 8 bin 133 tonla en fazla altın rezervi bulunan ülkedir.
Amerikan Merkez Bankası’nın toplam rezervlerinin yüzde 73’ünü altın oluşturuyor. Almanya ise 3 bin 406 ton ile ikinci sırada yer aldı. Uluslararası Para Fonu (IMF) 2 bin 966 ton altın rezervi ile listenin üçüncü sırasında yer aldı. IMF’yi 2 bin 451 ton ile İtalya, 2 bin 435 ton ile Fransa, 1054 ton ile Çin izlemektedir.
Türkiye ise 116 ton altın rezervi ile dünyada listenin 29. sırasında yer alıyor. Türkiye’nin toplam rezervlerinin yüzde 5.7’sini altındır.
5) 5 -6 yıl sonra, bu günkü büyüme hızı ile Çin Milli gelirinin ABD’ yi geçeceği hesaplanıyor. Bunlar ABD’ ekonomisini ve doları sarsan gelişmelerdir.
6) Dünyada faizlerin düşmesi ile spekülatif fonlar daha riskli olan ekonomilere ve daha hızlı girip çıkmaya başladı. Bu fonlar dikkat çekecek kadar riskli olmaya başladı.
7) Altına olan talebin artması karşısında, altın arzını aynı oranda artırmak mümkün olmaz. Altın üretimini hızlı artırmak imkanı yoktur. Dünyada ciddi miktarda altın üreten 12 ülke var. En fazla altın üretenler Güney Afrika, ABD, Çin, Latin Amerika, Avustralya, Kanada’ dır.
8) Altın fiyatlarının artmasında temel sorun, Global ekonomi anlayışının, spekülatif sermaye, hedge fonlar tarafından istismar edilmesidir. Bu spekülatif sermaye, dünya ekonomisini de bir spekülatif ekonomi haline getirdi. Kriz aralığı daraldı. Krizlerin ömrü uzadı. Altın fiyatları bu dengesizliğin ateşidir.