AKP’NİN ŞANSI VE ŞANSIZLIĞI

AKP kısa dönem için bakarsak, cumhuriyet döneminin en şanslı partisidir… Uzun dönem için bakarsak, en şanssız partisidir.

Kısa dönemde şanslıdır…Siyasi açıdan AKP Ecevit’in tükenmiş olduğu ve DSP’nin bölünme ve çökme döneminde ortaya çıktı… Toplum, siyasi çekişmelerden ve koalisyon sorunlarından bıkmıştı… Yeni bir arayış içindeydi… Halk Ecevit, Demirel ve Erbakan gibi politikacılardan kurtulmak için yeni yüz, kim gelirse destekleyecekti.

Ayrıca, başta Anayasa Mahkemesi, başsavcı ve asker, Tayyip Erdoğan’ın çok üstüne gitti… Ve kendisini “mağdur” duruma soktu. Bizim toplumun mağdur olana bakış açısı da malum…

Ekonomik açıdan ise, 2001 krizinden sonra iktidar olması bir şanstır… Çünkü ekonomik krizlerden sonra, her zaman büyüme yaşanır… Ekonomide canlanma olur.

Özetle ekonomik krizin kısa dönemli maliyetini koalisyon hükümeti çekti. AKP’ye başarısını tatmak kaldı.

Uzun dönemde şanssızdır..

Çünkü…

Siyasi açıdan, AB yoluna angaje oldu… AB’nin demokrasi standartları çok farklıdır… Türkiye’nin bu standartlara uyması için AKP’nin önce baskı guruplarıyla mücadele etmesi gerekiyor… Bu mücadele AKP’yi yıpratacaktır.

Parti içinde tutucu bir çekirdek kadro mevcuttur… Bu kadro seçimlerden önce tüm sıkıntıyı kendisinin çektiğini bu nedenle de iktidar nimetlerini de kendisinin paylaşmasını istiyor… Ayrıca, aynı kadro el altından ve açıktan, laiklik konusunda herkese taviz verdi… Şimdi bu tavizler nedeniyle AKP baskı altındadır… YÖK yasa tasarısındaki tartışmalar da bu tavizlerin bir parçasıdır.

Çekirdek kadronun laiklik anlayışı ve verilen tavizler parti içinde sorun olacaktır.  Zaten Meclis Başkanının ayrı telden çalması da bu geleceğin bir işaretidir.

AKP Ekonomik açıdan da uzun dönemde şanssızdır… Çünkü 2001 krizi dibe vurmadı… İflaslar gibi sonuçlar bitkisel hayata sokuldu. Krizin maliyeti çalışanlara ve düşük gelirli guruplara fatura edildi… AKP hükümeti orta ve uzun dönemde çözülmesi zor riskler devraldı…

Bu riskler AKP’nin son 2.5 yıllık iktidar döneminde de arttı.

Yatırım hacmi daraldığı için gelecek yıllarda büyüme hızı yavaşlayacaktır. Cari açık dış borç yükünü artıyor… Reel ücretler geriledi… İşsizlik arttı… Talep yetersizliği çıkacaktır. İç borç stoğu çok hızlı arttı…  Ayrıca faiz dışı fazla oranını tutturmak yüzünden  kamu yatırımları yapılamıyor…

Bütün bu riskler, istikrarı bozucu niteliktedir. Faturası ister-istemez AKP’ye kesilecektir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir