AKP FAKİRDEN ALDI ZENGİNE VERDİ

Bu millet bankaların kurtarılması ve İstanbul yaklaşımı ile zor durumdaki şirketlerin kurtarılması için hazine yardım yaptı. Bu paralar halkın vergileri ile sağlandı. Daha da halk ödemeye devam ediyor.

Buna karşılık , halkın desteği ile kurtulan bankalar veya özel işletmeler yabancılara satılıyor. Karı ve geliri satanlarda kalıyor. Fiili olarak , halktan bankasını veya daha önce zora girmiş olan şirketini satanlara gelir aktarılmış oluyor.

Bu gibi satışlarda satış gelirleri ile yeni yatırım yapılsa , itiraz olmaz. Yeni yatırım yeni istihdam demektir.. Ancak bu da olmuyor.

Üstelik hazinenin finansmanına gelirini dikkat alırsak fakir daha çok katılmış oluyor.

Çünkü  Zengin ve fakirin aynı oranda ödediği , KDV ve ÖTV gibi dolaylı  vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki  payı yüzde 70’i geçti..Bu pay 2002 yılında yüzde 66 idi.Ayrıca Gelir vergisinin yüzde 60’ını da çalışan kesim ödüyor.

Oysa ki devlet harcama yaparken bun harcamalardan herkes eşit şekilde yararlanıyor. Bu şartlarda herkesin gelirine göre vergi vermesi gerekir.

 

 

Siyasi iktidar 73  milyondan şöyle veya böyle topladığı topladığı verginin üçte birini  aynı toplumun binde birine yüksek reel faiz olarak dağıtıyor.

Yani devlet bir yerde emme basma tulumba gibi , fakirden alıp – zengine veriyor.

BEŞ FAİZ …BİR YATIRIM …

4 yılda Bütçeden yapılan kamu yatırımları toplamı 43 milyar YTL buna karşılık bütçeden ödenen faiz 207 milyar YTL oldu.

 

BÜTÇEDEN ÖDENEN FAİZ VE YAPILAN YATIRIM

YILLAR

FAİZ (Milyar YTL)

YATIRIM (Milyar YTL)

2003

58,5

7,18

2004

56,5

8,05

2005

45,7

10,26

2006

46,3

10,80

TOPLAM

207,0

43,18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hükümet IMF’nin korkusuyla , faiz dışı fazla oranını tutturmak için yatırımları kıstı. Oysaki yatırımlar tüm halka yarar sağlıyor. İstihdamı artırıyor. Üretimin armasına neden oluyor. Buna karşılık faizden öncede ifade ettiğim gibi çok az insan yararlanıyor.

Üstelik devlet altyapı yatırımı yapmayınca, özel yatırımların da cazibesi kayboluyor.. Düşük kur yanında , aramalı yatırımlarının kesilmesinde altyapı eksikliği de bir nedendir.

ÇİFTÇİ FAKİRLEŞTİ..

IMF ile yapılan stand-by düzenlemelerinde , tarım sektörüne verilen sübvansiyonların azaltılması yer alıyor.. AKP bunu çok iyi yaptı.. Geçen sene çiftçiye yapılan eziyet , sık –sık kamu oyuna yansıdı.

Kırsal kesimde 25 milyon nüfus barınıyor. Bu nüfustan kesilen devlet desteği , bankaları ve şirketleri kurtarmak için harcandı. Faize gitti.

 

ÜRETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ

2003 =100

GENEL

136

TARIM

133

ELEKTRİKLİ MAKİNA

156

ANA METAL

183

 

Yukarıdaki tablodan görüleceği gibi , Tarım sektöründe üreticin eline geçen toptan fiyatlar , genel fiyat artışının ve sanayi ürünlerinin altında kaldı.

2003 yılından 2006 yılına kadar , ana metal sanayi  fiyatları yüzden 183 ‘e çıktı. Buna karşılık tarımda üreticinin fiyatı yüzden 133’e yükseldi. Yani Üreticinin satın alma gücü düştü.. Gıda da Perakende satışlardaki  artışlar ise , üreticinin değil aracıların cebine giriyor.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir