ABD’ de üretici fiyatları şubat ayında tahminlerin üzerinde yüzde 1.3 oranında arttı.. Oysaki bu oran yüzde 0.5 olarak bekleniyordu.. ABD’ de Bu günde Tüketici fiyat artışı açıklanacak .. Açıklanacak bu Tüketici fiyatlarının , faiz ve piyasa kararlarına etkisi daha önemli olacaktır.
ABD ‘ nin her kararı Dünya ekonomisini etkiliyor.. Dünya üretiyor.. ABD tüketiyor. Tüketimi daha fazla olduğu içinde açık veriyor.. Bu açığı borçlanıyor.. ABD’ye mal ve hizmet satanlar , cari fazla veriyor.. fazla dolarları ile ABD hazine kağıdına yatırıyorlar.. Talep yüksek olduğu için ABD hazine bonolarının faizi artmıyor. Eğer bu gün Tüketici fiyatları da yüksek çıkarsa, bu defa ABD’de bir taraftan yandan durgunluk . diğer taraftan enflasyon riski ortaya çıkmış oluyor..
Enflasyon tehlikesine karşı , FED faizleri artırırsa dolar değer kazanır.. Ancak çok uzun dönemde doların geleceği yok gibi görünüyor.
ABD , küreselleşme sürecinde kurduğu kağıttan refah kulesinin çökmesi , dünyayı da yeni bir krize sokacaktır.
1980 sonrası ABD’ de Mortgage ile ilgili birkaç sorun yaşanmamıştı.. Ancak bu gün olanlar piyasaları korkutuyor..
ABD’de mortgage yoluyla kullanılan kredi miktarı 600 milyar dolardır. Ocak ayında Kaliforniya da bu konuda çalışan bir şirket iflas etti.. Şimdi 40 milyar dolar risk faizli kredisi olduğu için ,bir başka şirkette iflasın eşiğinde geldi.
ABD ‘deki Mortgage ile ilgili olumsuz gidiş , iki gün önce dünya borsalarının düşmesine neden oldu.. IMKB’de düştü.. Ancak dün biraz toparlandı… Borsaları ABD’ enflasyon haberi nasıl etkiler ? Bu gün belli olur.. Ancak , kesin olan Türkiye de artık eski büyüme ve canlanma geride kaldığıdır.
Türkiye de Mortgage yasası çıktı.. Ancak yönetmelik , yönerge gibi diğer altyapı yatırımları henüz hazırlanmadı.. Muhtemelen birkaç ay içinde açıklanır.. Artarak ABD’de daha farklı gelişmeler olursa , Türkiye deki Mortgage de riske girer.
Öte yandan TÜİK , 2006 yılı dördüncü çeyrek Sanayi üretim endeksini açıkladı.. 2005 yılında yüzde 7.8 oranında artan Özel sektör sanayi üretim endeksi, 2006 yılında 5.8 oldu..
Dünyada ve Türkiye deki gelişmeler de büyümenin düşeceği yönündedir. ABD’nin faizleri artırması , Türkiye’den sıcak para çıkışına yol açacaktır.. Sıcak parayı tutmak için , Merkez bankası gecelik faizleri yüksek tutmak zorunda kalacaktır.. faizlerin yüksek seyretmesi , yatırımların daralmasına ve durgunluğa yol açacaktır.. Ayrıca yüksek faiz , tüketimin ve iç talebin daralmasına yol açacaktır. Toplam talebin azalması da ekonomide daralma yaratacaktır.
Aslında piyasaya bakarsak , özellikle esnaf durgunluktan yakınmaktadır.. Durgunluğun artması ,işsizliğinde artması demektir.