6 MİLYON İŞSİZE DE ŞAPKA ÇIKARILACAK MI?

2000 yılında işsizlik oranı yüzde 6.5 idi… 2001 krizinde yüzde 8.4’e yükseldi. Bu gün 2001 kriz yılından daha yüksek, yüzde 12’ye yaklaşan bir işsizlik oranı yaşıyoruz.

2012 yılı büyümenin düşmeye başladığı ve işsizliğin artmaya başladığı kırılma yılı oldu.  Mart ayı için açıklanan yüzde 11.7 işsizlik oranı fiili işsizleri kapsamıyor. Fiili işsizleri de katarsak, işsizlik oranı yüzde 17.9 a çıkıyor.

Yüzde 5 hormonlu büyümeye şapka çıkaran bakanlar acaba bu işsizlik oranları için ne çıkaracaklar?

Son beş yılda, işsizlik oranları artmıştır…  

 

 

1.Tarım dışı işsizlik artmıştır. Tarım sektörü işsizliği gizler… Bunun için tarım dışı işsizlik daha gerçekçi bir göstergedir. 

2.En fazla Genç Nüfusta işsizlik artmıştır. Nedeni, Eğitimin ideolojik amaçlı ve popülizm için kullanılması, eğitimde işgücü planlamasının yapılmıyor olmasıdır.  

Gençlerde işsizliğin ne kadar riskli olduğunu söylemeye bile gerek yoktur. 

3. Hükümetin işsizliği çözmesi için, TÜİK ’in açıkladığı 3milyon 642 bin işsizi dikkate alması yetmez. Geride iş aramayan işsizler var. Özetle Hükümetler bir istihdam politikası oluşturmak ve meseleyi çözmek istiyorsa, işsiz sayısının 5 milyon 976 bin olduğunu ve fiili işsizlik oranının da yüzde 17.9 olduğunu dikkate alması gerekir.

4. İşgücüne katılma oranı artmıştır. Bu oran İşgücünün kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus içindeki oranıdır. İşgücüne katılma oranı olumlu seyretmiş ve son beş yılda yüzde 48.6’dan, yüzde  52.2 ye yükselmiştir. Yine de bu oran çok yetersiz, zira Avrupa’da aynı oran ortalama yüzde 70 dolayındadır.

 

5. Maalesef istihdamda kadın nüfus olarak Türkiye Dünyada çok geri sıralarda yer alıyor. Avrupa’da yüzde 50 ile yüzde 70 arasında değişirken bizde 2017 Mart ayında yüzde 28.1 oldu. Üstelik beş yıl öncesine göre de düşme var. Düşmenin iki nedeni var… Birisi kadınlar üstünde baskı artıyor… İkincisi de bütçeden para aktarılıyor. Aynı Bütçe kaynakları ile para dağıtmak yerine iş yaratılsaydı, aynı zamanda istihdamda artış olurdu.

6. Orta ve uzun dönemde, işsizliği çözmenin ilk adımı, üretimi dışa bağımlı, ithalata bağımlı olmaktan çıkarmak, yatırım eğilimini artırmak ve Büyümeyi sağlamaktır. Son beş yılda düşük büyümenin de işsizliği artırdığı anlaşılıyor. (Aşağıdaki grafik ) İşsizliğin kesin çözümü Milli Gelirde yüksek büyüme oranları sağlamaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir