2009 BÜTÇESİ SAMİMİ DEĞİL

2009 Bütçesi Millet Meclisinde görüşülüyor. Genel olarak, geçmiş yıllardaki bütçelerden farkı yoktur. Yani:

 

-Samimi ve gerçekçi bir bütçe değildir.

-Ekonomik kriz yokmuş gibi hazırlanmış bir bütçedir.

 

Bütçeler mali dengeler ve mali hedefler dikkate alınarak hazırlanır. 2009 yılı bütçesi, aşağıdaki ekonomik hedefler dikkate alınarak hazırlanmıştır.

 

Büyüme….yüzde 4

TÜFE…….yüzde 7,5

İhracat……149 Milyar Dolar

İthalat…….232 Milyar Dolar

GSYH…….1 Trilyon 111 Milyar TL

 

 

Bu hedefler gerçekleşmez ise Bütçe hedefleri de, Bütçenin gelir ve giderleri ve Bütçe açığı da tutmaz.

 

2009’ da GSYH’ nın yüzde 4 büyümesi mümkün değil. 2008’ in üçüncü çeyreğinde Büyüme oranı yüzde 0,5 oldu. Dördüncü çeyrekte eksi olacağı kesinleşti.

 

Sanayi üretiminin düştüğü, fabrikaların kapandığı, işsizliğin arttığı bir ekonomik konjönktürde, GSYH’ da büyüme beklemek doğru değildir. Kaldı ki, 2009’ da tüm dünyada büyüme oranları daha düşük bekleniyor. Uluslararası kuruluşlarda, Türkiye için 2009 yılı büyüme oranını sıfır olarak tahmin ediyor.

 

Ekonomide durgunluk, vergi gelirinin düşmesine neden olacaktır. Kaldı ki 2009 yılında toplam talepte de düşme bekleniyor. Bu şartlarda Bütçe gelirleri de tutmayacaktır.

 

Tahmin edilen 248,8 milyar dolarlık vergi geliri gerçekleşmeyecektir. Ayrıca özelleştirme gelirleri de düşecektir. Vergi dışı gelir olarak ön görülen 40,9 milyar liranın gerçekleşmesi de zordur.

 

İHTACAT VE İTHALATTA DARALMA

 

Kurların artmasına rağmen, son iki aydır ihracatta daralma yaşıyoruz. Örneğin Kasım ayında ihracatımız ABD doları ve Euro cinsinden yüzde 18 daraldı. Nedeni dünya ekonomik krizi nedeniyle dış talebin düşmesidir.

 

Ayrıca ihracat malının yüzde 70’ i ithal aramalıdır. Kur artışı ithalatın fiyatını da artırdı. İhracat malının üretim maliyeti de arttı.

 

İthalata gelince… Türkiye ithalatının yüzde 76’ sı aramalı ithalatıdır… Kur artışı ithalatı pahalılaştırdığı için ithalatta geriledi. Bu nedenle de sanayi üretimi geriledi. Sanayi kapasite kullanım oranı düştü.

 

Bu durumda ithalden alınacak KDV’ de düşecektir. Vergi gelirleri azalacak ve bütçe açığı artacaktır.

 

2009 Bütçesinde memura yapılan ortalama zam yüzde 6,5’ tir. Oysaki bu oranı hükümet yüzde 8,7 olarak açıklıyor. Buna neden 2009 yılının ikinci 6 ayında verilen zammın sanki bu yılın tamamı için verilmiş gibi açıklanmış olmasıdır. Gerekçe ise memur birinci 6 ayda yüzde 4 ve ikinci 6 ayda yüzde 8,7 zamlı maaş alacaktır. Bunların yıl ortalaması yüzde 6,5’ tir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir