2008 BÜTÇESİ KİME NE GETİRİYOR?

Devlet vergi alarak toplumda çeşitli kesimlerden devlete kaynak aktarmakta veya harcama yaparak devletten aynı kesimlere kaynak ve imkan aktarmaktadır.

 

‘’2008 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısında ‘’ giderler toplamı 222.3 milyar YTl olarak sunulmuştur. Merkezi Yönetim Bütçe Gelirleri toplamı ise, 204.6 milyar YTL olarak tahmin edilmiştir. Aradaki fark olan bütçe açığı da 17.8 milyar dolar olarak hesaplanmıştır.

 

 

1) Bütçe açığı artıyor. 

 

 2007 yılı bütçesi gerçekleşme tahminine göre , bütçe açığı 14.9 milyar YTL olacaktır. 2008 açığı daha fazladır. Kaldı ki 2008 yılı vergi gelirlerinde ortalam artış yüksek tahmin edilmiştir. Büyüme oranının düşmesi , vergi gelirlerini de azaltacaktır. Harcamalarda da kısıntı sınırındadır. Personel giderlerini kısamazsınız. Yatrımlar içinde zaten az kaynak ayrılmıştır. 

 

Ayrıca 2008 bütçesinde 33.3 milyar YTL’ ‘’ vergi dışı gelir’

Tahmin edilmektedir.  Bu tahminde yüksektir. Çünkü büyük işletmeler özelleşti. Özelleştirlecek daha az KİT var.

 

Sonuçta 2008 yılı  bütçe açığı öngörülenden  daha da yüksek olacaktır.

 

2) Çalışanlar Kaybediyor.

 

Memur sayısı 2 milyon 400 bin , Kamu da çalışan  İşçi sayısı da 200 bin dolayındadır.

 

2008 bütçesinden bu kesime düşük pay verildi. En düşük memur aylığında maliyenin hesapladığı yüzde 11’lik artış , aslında yüzde 8.7 dir. En yüksek memurda hesapladığı yüzde 4.58 ‘lik artış ise aslında yıl ortalamsı olarak yüzde 3.1 ‘dir. Bu hatalı hesaplama bilinçli yapılmıştır. Enflasyon oranı yüzde   7 dolayında olursa tüm memurların reel anlamda gelirleri azalacaktır.

FAİZ BÜTÇESİ

 

3) Faiz alanlar spekülatif kar sağlıyor.

 

Devletten maaş ve ücret alan 2 milyon 600 bine ulaşan Memur ve kamu  işçisi  sayısına karşılık , bütçeden faiz geliri alanların sayısı bunların yüzde biri kadardır. Ancak bu yüzde birin bütçeden aldığı faiz  daha fazladır.

 

2008 bütçesinde personel için 48.7 milyar  YTL buna karşılık faiz için 65 milyar YTL ayrılmıştır. Yani 2008 bütçesi üç- beş bin kişiye çalışacaktır.

 

4) Vergiyi fakir- fukara ödeyecek .

 

2008 bütçesinde  171 .2 milyar YTL ‘ vergi gelirinin , yüzde 33 ‘ ü gelri ve kurumlar vergisi gibi doğrudan ödenen vergilerden  , yüzde 67 ‘sini ise KDV , ÖTV gibi dolaylı vergilerden ödenmektedir.

 

Ayrıca Dolaylı vergilerde artış diğer vergilerden daha fazla tahmin edilmiştir. Örneğin 2008 yılında ÖTV’ gelirlerinin yüzde 15.7  ve ithalde alınan KDV ‘nin ise yüzde 17.3 oranında artacağı hesaplanmıştır.

 

Bu gibi dolaylı vergiler, sonunda tüketiciye yansımaktadır.

Bu şartlarda AKP 2008 yılında , vergileri  zengin ve fakirin aynı oranda ödediği dolaylı vergiler yoluyla toplayacağı anlaşılmaktadır… Anlamı AKP vergiler yoluyla zengini daha zengin , fakiri ise daha fakir yapacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir